torsdag 3. april 2014

Selfie/Selvportrett

Oppgaven var å finne et selvportrett og etterlikne det så mye som mulig. Og etterpå skrive en fremføring om artisten og dens tidsperiode.

Min etterlikning:                                                        Valentina Kallias selvportrett.

Valentina Kallias
Valentina Kallias er ikke superkjent men hun ble medlem av deviantart i 2005 så jeg vil anta hun begynte skikkelig med foto rundt den tiden. Hun er fortsatt medlem av deviantart og en del andre slike sider, i tillegg som hun er veldig aktiv på facebook. Hun kaller seg selv for foto manipulator og illustratør, men er mest kjent som ’’The crazy gasmask lady’’ ettersom hun tar veldig ofte forskjellige selvportretter med gassmasker og diverse militære klær. Jeg fant ikke så mange anmeldelser om henne på internett som var på engelsk eller norsk siden hun er fra sveits og antageligvis er mest kjent der. Hun skriver også at hun ikke har det så bra økonomisk og må derfor ta betalt en del hvis noen ønsker å bruke bildene hennes på CD-cover eller lignende.

Hun har 4 forskjellige digitalkameraer som hun velger etter hvilken bruk det trengs til. Når hun tar selvportrett bruker hun autofokus og en håndstyrt fjernkontroll som kan brukes på alle hennes kameraer. For henne er det veldig viktig med fjernkontroller og tripoder når hun tar selvportretter for å få det slik hun selv ønsker det. Hun har skrevet med store bokstaver på siden hennes at lyset alltid er naturlig, enten rett fra vinduet eller ute på en solfull dag. Og hvis det i nødstilfelle skulle være bittelitt for lite lys bruker hun reflektor med aluminiumsfolie for å forsterke lyset som allerede er der.

Valentina Kallias fins nå, og tar bilder nå.  Men de fleste av bildene hennes er bilder som minner om gamledager med krig og uenigheter. Som jeg sa så går det ofte i militære temaer.

 Besøk gjerne siden hennes: http://valentinakallias.deviantart.com

Arkitektur

De jeg syns er det mest ’’nåtiden’’ standard type bygg er BI-Bygget i Nydalen, Vågen VGS og Jåttå VGS.
De er svære, nymoderne, fine og svært praktiske.  Gjennom de tre byggene jeg viser til går det igjen med sylinderstolpene som holder deler av bygget på plass. Det er også avlange og annerledesformet vinduer. I nåtiden har kanskje folk forstått at det er lettere å komme seg på skole/jobb hvis det er et pent og motiverende bygg de skal reise til om morgningen og ikke et skittent falleferdig hus.

 
Musikk
Nåtidens musikk er det som ligger på topplisten på Spotify og blir gjentatt på P4 utallige ganger,  og som alltid skiftes ut. Men for å samle de siste 10 årene, fant jeg en topp100 liste over 2000-tallet. På toppen lå Bruce Springsteen med Radio Nowhere, etterfølgt av Donkeyboy med Ambitions. Nåtidensmusikk er veldig variert ettersom det er ’’inn’’ å være seg selv og gjøre det en vil. Og ofte gjør det andre ikke gjør. Det er også litt ’’nåtidensk’’ å høre på musikk fra ’’gamledager’’ (Etter min mening)

Komposisjonsprinsipp

Et av komposisjonsprinsippene jeg har brukt er kontrast. Alt det mørke i bildet er en kontrast til det hvite i øyet, som ligger oppe i det gylne snitt. Dette fremhever øyet og skaper spenning, og får oss til å lure på hva historien til jenta er. En kan såvitt se i øyet hennes at hun er redd, men hvorfor er hun redd når hun har gassmaske og på en måte er ’’på den trygge siden’’?

Det er også litt balanse i bildet, siden det nester er likt på begge sider både med masken og håret. Eneste som kunne skapt ubalanse er øyet, men allikevel føler jeg ikke det gjør det.

Enhet som er som en rød tråd i bildet er gassmaska og fargene. Fargene gjentar seg i hele bilde, og passer sammen med gassmaska som minner om en mørk tid.

Form og farge

Formen på selvportrettet mitt har jeg prøvd å basere på Kallias sitt, siden oppgaven var å etterligne. Når jeg ser bildene ved siden av hverandre ser jeg småting som er veldig feil men som jeg ikke kunne tenkt på når jeg tok det. For eksempel så vender Kallias ansiktet sitt litt ned mot venstre, mens jeg ser rett frem. For å få håret til å henge over nesen og til sides brukte jeg en halestrikk å laget en hale på siden. Hadde jeg hatt skeiv pannelugg, som det ser ut som Kallias har, kunne jeg bare lat det henge rett ned og jeg hadde fått det nærmere øyet.

Fargene jeg har brukt er bare svart og hvitt. Jeg tok bilde med mye lys slik at det skulle bli lettere å stille på fargene og kontrastene i etterkant. Masken min var lysegrønn mens hennes var svart, så først når jeg stillet de i svart-hvitt så det ut som om masken min var hvit. Med hvit maske gikk det meste av fokuset mitt på masken, men på Kallias bilde går fokuset på øyet hennes. Med å gjøre masken min litt mørkere håper jeg at det ble forbedret litt. Jeg er veldig fornøyd med fargene og lyset i håret. Først hadde jeg sett for meg at jeg ikke kom til å få de hvite stripene i håret som er refleksjonen av lys. Jeg fikk det ikke i samme grad som henne, men poenget er at det ikke bare ble helt svart. Når jeg tok bilde stod jeg under taklampa, som lyset ned på meg. Så hadde jeg en høy lampe som lyste opp mer og delvis på venstresiden. Fra høyre hadde jeg tilpasset et annet lite lys, som en faktisk kan se i det ene øye.

Det som er felles for bildet mitt og bildet hennes er poenget. En jente med mørkt hår og gassmaske. Mange av fargene er like, og hår og øye er også til en grad nokså like. Ikke øyenbrynet, jeg ville  ikke forandre på øyenbrynet mitt siden bilde skal  vær meg. Bilde burde inneholde noen av mine personline trekk også, ellers kunne jeg bare manipulert det til å vil eksakt det samme.