tirsdag 26. november 2013

TV - Nyhetsreportasje

25.11.13 Mandag
I dag fikk vi læringsoppdrag i Radio og TV-reportasje. Vi skulle velge TV eller Radio og lage en sak om kultur, sport eller bare en nyhetssak. Tema er lokale nyheter. 

Jeg valgte å jobbe sammen med Julianne Fredriksen i en TV-reportasje. TV-reportasjen skulle ikke vare mer en 2:00 minutter, og vi må redigere hversin oppgave selv om vi intervjuer og filmer sammen.

Nyhetssaken vi skal ta opp, er proffboksing og det at det kanskje blir lovlig i Norge snart. Samt skader som kan forekomme.

For å få høy måloppnåelse må vi ha flere gode kiler fra nettet og gjort intervju med flere personer. Derfor fant vi noen intervjuobjekt som ikke ville bli satt under kategorien ''enkle intervjuobjekter''
Vi ringte Nevropsykolog Stian Stangeland Maroni og fikk intervjuavtale med han Tirsdag 26.11.13 kl 11.30
Så sendte vi en mail til Atle Simonsen som er politiker innen Fremskritspartiet i Rogaland og fikk avtale med han Onsdag 27.11.13 kl 12.00
Derretter smset vi tidligere verdensmester i proffboksing Ole Klemetsen, og fikk komme å intervjue og filme på boksetreningen hans.





(25.11.2013 Man 14.27)
''Hei Ole! Komme du på trening på onsdag? og isåfall kan me få intervjua deg om proffboksing i Norge og filma litt under boksetreningen din..''

(25.11.2013 Man 15.37)
''Ja det e ok;)''
Vi sendte mail til Atle Simonsen, og fikk ja der også.

Vi introduserte oss for han først av alt, der vi fortalte om skoleoppgaven og litt om hva vi ville spørre han om. Vi informerte han også om at dette skulle bli dokumentert på film, så han var klar over det og så det ikke skulle oppstå missforsåelser.
Han svarte føst av alt ja, men sendte en mail igjen rett etterpå der han sa hvor og når vi kunne møte han.


Vi ønsket å finne en ekspert på hodeskader, så vi letet litt rundt på Stavanger Universitetssykehus sine nettsider (sus.no som er en veldig sikker kilde pga. det er den offentlige nettsiden deres.)

På grunn av alt for avansert ordbruk på nettsiden, måtte vi gå innpå alle linkene og lese hva de var om. Så fant jeg Nevropsykologisk laboratorium der det stod ''Nevropsykologisk laboratorium er en utredningstjeneste som undersøker høyere hjernefunksjoner hos voksne pasienter…''

Vi ringte nummeret som stod oppført og endte opp hos en koselig mann med navn Stian Maroni som med glede stillet opp for et intervju,

Denne reportasjen vil jeg finne ut hva folk på gata syns om proffboksing, jeg vil også spør ut offentlige personer som har noe med dette å gjøre. Reportasjen har fokus på hodeskader, og jeg skal prøve å vinkle til at proffboksing kanskje ikke er så gale som noen tror.

Shot liste:

I ettertid fant jeg ut at nyhetsintro ikke var krav, så det tok jeg ikke med allikevel.

Introen på selve reportasjen skal være oversiktsbilder og nærbilder inne på boksetreningen til Ole.

















Tirsdag 26.11.13
Vi reiste bort til sykehuset i Stavanger, og videre bort til psykriatrien.

Der fant vi:
Nevropsykolog Stian Maroni


Vi var inne hos han i ca. 1time, der han besvarte spørsmål og forklarte utdypende ang. hjernen. I tillegg viste han og forklarte oss om hjerneskader på en plakat han hadde hengende på veggen.














Når vi kom tilbake til skolen igjen, la vi alle filene inn på pcen og leverte tilbake utstyret.


Onsdag 27.11.13
Idag har vi interjuet FRPer Atle Simonsen (kl 12) og tidligere proffbokser Ole Klemetsen (Kl 18)
Vi har også intervjuet en del tilfeldige på arkaden i Stavanger, og spurt dem hva de syns om proffboksing i Norge.



 Ole Klemetsen

Tidligere proffbokser, som nå er boksetrener ved Kampsportinstituttet i Stavanger, Gausel/jåttåvågen.


Atle Simonsen  

Norsk politiker (FRP) siden 2007.
Har selv drevet med boksing, og står for at proffboksing skal bli lovligt.
Ønsker også å fjerne knockout-loven.

Folk på gata

Her  er noen av de vi intervjuet på gata. De fleste vi har intervjuene fåregår på arkaden i Stavanger.

Vi prøvde å variere hvem vi spurte, men fikk desverre ikke spurt noen små barn eller ungdommer.
(Kan ha noe med at alle skoleelever var på skolen på dette tidspunktet)






Fredag 29.11.13
Idag har jeg opnet alle filmfilene i Adobe Premiere CS6, og redigert sammen det jeg ønsket å ha med i min reportasje.



Jeg hadde noen timer med opptak, og etter grovklippingen ble det ca 10 minutt.
Reportasjen skulle ikke vare lengre en 2 minutter, men det ble desverre 3,13 sekund for mye. (Noe jeg håper læreren kan overse)



Redigeringen ble ikke helt sånn som planlagt i shotlisten, men det må en som oftes rekne med. Shotlisten hjalp meg allikevel å få bedre oversikt over klippene både under opptak og under redigering.


Mandag 02.12.13 og Tirsdag 02.12.13
Disse dagene har jeg brukt på finpussing av filmen. Jeg har fått hjelp og tips av lærerene og prøvd å oppfylle deres ønsker til en viss grad.

Jeg har klippet bort noen klipp, og lagt inn noen nye. Og nå varer filmen i 02:08 minutter.


 Vi har også spillt inn reporter stemmen til Julianne Fredriksen i lydstudio/redigeringsrommet.

Tilslutt fikk jeg endelig levert inn dette ferdigproduktet!







Refleksjon

Vi intervjuet 3 personer som har noe med boksing å gjøre. De har alle noe med boksing å gjøre på forskjellige måter. Ole Klemetsen har vert verdensmester i proffboksing fra 1992 til 2000. Nå jobber han som boksetrener i Stavanger. Ole er en svær troverdig kilde. Han vet hva han snakker om, og har mange års erfaring innen boksing. Atle Simonsen som er politiker i FRP, har sterke meninger om proffboksing. Siden han er politiker vet han garatnter hva andre parti mener angående proffboksing, og har diskutert mye frem og tilbake med dem. Atle sier ikke så mye fakta om proffboksing, men han kommer med veldig gode argument. Stian Maroni derrimot, har veldig mye fakta. Som nevropsykolog jobber en kun med hjernen og dens struktur og fiksjon.
Stikkord for alle disse kildene er erfaring, argument og fakta.
Jeg vil kategorisere kildene vår som gode og troverdige kilder.

Nyhetskriteriene - KVISA

K = Konflikt
Konflikten med proffboksing er det at alle har forskjellige og sterke meninger om det. Og noen har ikke mening om det i det hele. Mange syns det er kult, og mange andre syns det er grusomt. Skal det være ulovligt hvis halvparten av norge vil, og halvparten ikke?

V = Vesentlig
Det finnes mange som brenner for denne sporten i Norge. Vi vil derfor få lagt frem sannheten og dette faktiskt er mer skadelig en andre sporter som er lovlige.

I = Idendifikasjon
Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i dette. Enten om leseren er en bokser som vil få start på karrieren, eller om leseren er en av de som sier nei til boksing.

S = Sensasjon
Det har ver mye snakk om porffboksing skal bli lovlig i Norge, men jeg har aldri sett en nyhetsreportasje der de sjekker opp skadene med en som kan mye om skader.

A = Akutelt
Denne saken er ganske aktuell nå med den nye regjeringen. Forhåpentligvis kommer Høyre og FRP til å få proffboksing lovlig nå selv om mange andre parti er strengt i mot det.


I begynnelsen av reportasjen er det mange som sier nei til boksing. Der sitter kanskje seerne å kjenner seg igjen med at de også er imot proffboksing. Senere sier de på gaten hvorfor de sier nei til proffboksing, og seerne nikker og er enige. Så kommer flere fagfolk med mye gode fakta og argument som kanskje får folk til å tenke litt. Til slutt har jeg klippet inn noen som snakker godt om proffboksing, og da håper jeg at jeg har fått med meg seerne gjennom turen og at de også avslutter med å være positive til proffboksing. Vi har også filmet litt inne på boksetreningen slik at folk som ikke har så stor peiling skal få se at det egentlig bare er trening.

De som sier nei til proffboksing i reportasjen er negative og har ingenting godt og si om det. Mens de som er for proffboksing sier at der kan forstå de som sier nei til det osv. For eksempel når Ole sier at han kan forstå folk er i mot proffboksing, men at en må velge det selv. Han har forståelse men han har allikevel sin egen mening. På denne måten fremstår de som sier nei på en netagiv måte, men de som sier ja fremstår som positive. Andre virkemidler som er brukt for å fremme budskapet er fagfolkene vi har intervjuet.

Kildekritiske problem som kan oppstå hos en nyhetsreporter kan for eksempelt være hvis informansjonen er for gammel. Hvis en leser på for gamle kilder kan fakta ha blitt endret i forhold til nåtiden. Jeg kunne ha lest på en gammel kilde hvor mange ganger Ole har vunnet en kamp, men nå kan det jo være at han har vunnet flere kamper etter at den kilden ble skrevet.
Et annet problem kan være det å ikke si for mye uinteressant. Reportasjen skal være kort, så det er viktig å kun ha med det viktigste så den ikke blir langtrukken. Blir den for kjedelig er et ikke mange som gidder se den ferdig engang.

Jeg er litt usikker på hvordan kildebruken min kunne blitt forbedret ettersom jeg ikke brukte så mange kilder. Eneste kildene jeg brukte var de 3 personene som jeg intervjuet.  Jeg kunne jo sjekket om det jeg fant en med høyere utdanning en Stian Maroni, og så kanskje intervjuet en som hadde fått hodeskader.
Jeg leste en del om proffboksing på internett før jeg begynte intervjuingen, og jeg sjekket alltid flere kilder og årstall før jeg bestemte meg for hva som var mest troverdig.













fredag 15. november 2013

Intervju/Artikkel oppslag i avis

Oppgaven
Oppaven for nå er å lage to-siders avisoppslag. Ca 400-800 ord. Vi kunne velge mellom flere kategorier, men jeg valgte ''status forskjeller'' og underkategori ''Forskjeller fra land til land''

Jeg skriver om hvorfor det er lov å bokse i det fleste land i verden, men fortsatt ikke i Norge.

Planlegging
Her er 4 skisser om hvordan jeg kunne tenkte meg å sette opp sidene. Det ferdige resultatet ble ikke helt som noen av disse.

Avisoppslaget
Grunnen til jeg har valgt et rødt tema er fordi de fleste proffboksere bruker røde hansker. Det er ikke lov å bruke f.eks svarte hansker. Jeg har hengt på et par røde hansker oppe i hjørnet, og en rød boks med tekst under tittelen.

Bildet jeg har tatt er av Henrik Jensen, siden det er han som er hovedintervjuobjektet. Han har bar overkropp og boksehansker på seg. Han er ikke proffbokser og kan derfor bruke svarte hansker.

''Avis''oppslaget liker kanskje litt mer på et magasin intervju, men nå var det sånn det ble..

fredag 8. november 2013

Markedsføring

Nå skal vi jobbe med markedsføring.
I disse to ukene er oppgaven får å skape 2 grafiske produkt for filmen fra sist uke. Vi skal lage hver vår filmplakat og hvert vår CD-cover.

Tankekart og skisser: +bilde av godkjenning


 Jeg brukte blant annet tankekart som hjelpemiddel på ideutvikling.

Etter mye tenking og notering begynte jeg å tegne noen skisser.

Jeg gikk til læreren å fikk skissene mine godkjente, så valgte jeg den skissen jeg likte best for å så tegne den litt finere.


Når det var ferdigt gikk vi i fotostudioet å tog bilder, slik at jeg kunne begynne å bearbiede bildet i photoshop.


Filmplakaten
Jeg brukte Adobe Photoshop CS6 for å redigere og tegne bildet. Etterpå lastet jeg filen opp i Adobe InDesign CS6 og la på tekst. Jeg lastet ned en fra skriftstype jeg syns passet bra, for at plakaten skulle se mest mulig proffosjonel ut. (Skriften heter: SF_MOVIE_POSTER)


Overskrift: Dark Dealer
(Tegnet av meg i Photoshop)
Jeg har valgt å skrive overskriften på den måten for å fremheve miljøet i filmen.
Skriften ser ut som en ''tagging'' på en mørk betong vegg. For ungdommer er det ikke et problem å lese, men for den eldre genrasjonen har det bli litt mer utfordrende.

Bildet av Levi kunne vert bedre redigert. Det er svært tydeligt å se hvor jeg har klippet ut formen rundt han. Neste gang skal jeg tenke mer på det på forhånd.



















DVD-Cover
Først av alt, redigerte jeg bildene i Adobe Photoshop CS6. Etterpå la jeg på teks på både forside og bakside i Adobe InDesign CS6.


























Forside: Forsiden er på en måte delt i to. I delen oppe har vi Levi glad og lykkelig. Han gjør det bra på skolen og har ikke noen svært store bekymringer i livet. Så kommer en svart tykk strek og deler han i to. Dark Dealer kommer inn i livet hans og gjør ting vanskeligt. Under Dark Dealer er en redd Levi. Ting begynner å rote seg til i livet hans, og han er usikker på om det han gjør er rett. Ved siden av står en person og føler ingenting. Personen er ''Dark Dealer'' Lederen for den største narkogruppen i byen. Dark Dealer er mørk, kald, hjertesløs og har absolutt ingen intensjoner i livet.

Bakside: Language: Norsk Subtitles: None Colour 2012 Produced by Killazzpictures
Baksiden har 4 Bilder tatt direkte fra filmen. 6 linjer om hva filmen handler om. Og skikkelsene fra hovedpersonene i filmen.

Målgruppe
Barn/ungdom, ingen økonomi eller nettopp begynt med litt intekt, i Rogaland.
Har behov for å være tøffe, ser lite verdi i skole, motiverte til å gjøre det ''gjengen'' sier for å ikke være ''teite'' interessert i tagging, skateboarding og andre ''tøffe'' ting.
Teknologisk kan de bruke både smarttelefon, PC og Mac.

Målgruppen i dette er yngre ungdommer. 13-15åringer. Den kan også bli brukt på barneskolen for å vise ungene på en mildere måte at narkotika ikke er bra. 3-5-klasse. Ungene har nettopp begynt å få inntekt eller skal snart begynne, og må vite at pengene skal spares eller brukes på fornuftige ting. Noen  ungdommer nå til dags sløser alle pengene (+penger det IKKE har) på å kjøpe nakotiske stoffer. Filmen er ikke for noen som ikke kan norsk, siden det er norsk tale. Dialekten i filmen er vestlandsk, mer direkte jærsk og stavangersk, så er det lettere for oss i Rogaland å forstå hva de sier.
Elevene i målgruppen er såpass godt kjente med mobil og internett at det har lett muligheten til å søke opp hva som helst, som de egentlig aldri burde vurdert å søkt opp engang.
Filmen handler om en skoleflink gutt som ønsker å delta i den ''kule'' gjengen, og være tøff. Han får muligheten til det, men da må han kaste bort alt som har med skole å gjøre og heller verme på narkosalg. Noen skoleelever kan kanskje kjenne seg igjen i dette, med at de har behov for å være kule.


Persona
Aleksander går i 4.klasse i Sandnes. Han får kun 2'ere på skolen fordi han blir mobbet hvis han viser hvor god han egentlig er. Jobben hans går ut på å ta ut av oppvaskmaskinen, brette nyvaskede klær og diverse andre ting mammaen hans trenger hjelp til. På en uke tjener han ca 150,- som han kjøper litt lørdagsgodt for og sparer resten.
På fritiden leser han om mytologi, ser film og hører lydbok. Han har en gammel nokia telefon, CD-spiller og en HP PC.

Lisa går i samme klasse som Aleksander. Hun skulker flesteparten av timene, og får stryk i alle fag. Hun tjener 200kr pr. gram hasj hun selger på ruten. Selv røyker hun kun noen få gange til dagen. De eneste gangene hun er å finne på skolen, er de gangene hun skal stjele penger fra små ynkelige unger eller presse en nerd til å selge narko for henne. Lisa trener på et treningstudio er og kjempesterk. Hun har Samsung Galaxy men eier ingen PC. (Siden moren hennes hadde tatt den fra henne da hun stakk av i fjor)

Henrik går også på skolen i Sandnes. Han gjør det delvis bra på skolen. Jobber litt i verkstedet sammen med pappaen som er bilmekaniker.
I fritiden spiller han fotball sammen med det anre guttene i Sandnes. Han er en av de flinkeste som alle vil være på lag med. Han hører på musikk som ligger på toplisten på spotify, og liker å se Breaking bad på Viaplay som han har på både på Samsung nettbrett og Macbook Pro.

Prosessmodellen
Senderen er vi som har laget og produsert denne filmen/plakaten/coveret.
Budskapet er at du ikke skal la noen ødelegge for utdannelsen din, og at du ikke skal ødelegge den selv med å prøve å være noe du ikke er. Budskapet kan også være det at narkotika ikke er bra fordi det kommer til å ødelegge alt du har bygget opp gjennom livet.

Reserch
Det som kjennetegner en filmplakat er at den er har en fengede sitat som beskriver filmen. Den innholder også navn på de mest kjende skuespillerene i filmen for å lokke folk til å se filmen. Det står ofte hvilke andre filmer regissøren har regissert.

<--From the twisted writers of Saw IV V VI VII
    (Hvilke andre filmer regissøren har lagt)











<--Every great collecter has a vision
     (Fengende sitat som sier noe spennende om filmen)





<--From the director of Pretty Woman











<--Mange kjente skuespillere fra filmen.