tirsdag 26. november 2013

TV - Nyhetsreportasje

25.11.13 Mandag
I dag fikk vi læringsoppdrag i Radio og TV-reportasje. Vi skulle velge TV eller Radio og lage en sak om kultur, sport eller bare en nyhetssak. Tema er lokale nyheter. 

Jeg valgte å jobbe sammen med Julianne Fredriksen i en TV-reportasje. TV-reportasjen skulle ikke vare mer en 2:00 minutter, og vi må redigere hversin oppgave selv om vi intervjuer og filmer sammen.

Nyhetssaken vi skal ta opp, er proffboksing og det at det kanskje blir lovlig i Norge snart. Samt skader som kan forekomme.

For å få høy måloppnåelse må vi ha flere gode kiler fra nettet og gjort intervju med flere personer. Derfor fant vi noen intervjuobjekt som ikke ville bli satt under kategorien ''enkle intervjuobjekter''
Vi ringte Nevropsykolog Stian Stangeland Maroni og fikk intervjuavtale med han Tirsdag 26.11.13 kl 11.30
Så sendte vi en mail til Atle Simonsen som er politiker innen Fremskritspartiet i Rogaland og fikk avtale med han Onsdag 27.11.13 kl 12.00
Derretter smset vi tidligere verdensmester i proffboksing Ole Klemetsen, og fikk komme å intervjue og filme på boksetreningen hans.





(25.11.2013 Man 14.27)
''Hei Ole! Komme du på trening på onsdag? og isåfall kan me få intervjua deg om proffboksing i Norge og filma litt under boksetreningen din..''

(25.11.2013 Man 15.37)
''Ja det e ok;)''
Vi sendte mail til Atle Simonsen, og fikk ja der også.

Vi introduserte oss for han først av alt, der vi fortalte om skoleoppgaven og litt om hva vi ville spørre han om. Vi informerte han også om at dette skulle bli dokumentert på film, så han var klar over det og så det ikke skulle oppstå missforsåelser.
Han svarte føst av alt ja, men sendte en mail igjen rett etterpå der han sa hvor og når vi kunne møte han.


Vi ønsket å finne en ekspert på hodeskader, så vi letet litt rundt på Stavanger Universitetssykehus sine nettsider (sus.no som er en veldig sikker kilde pga. det er den offentlige nettsiden deres.)

På grunn av alt for avansert ordbruk på nettsiden, måtte vi gå innpå alle linkene og lese hva de var om. Så fant jeg Nevropsykologisk laboratorium der det stod ''Nevropsykologisk laboratorium er en utredningstjeneste som undersøker høyere hjernefunksjoner hos voksne pasienter…''

Vi ringte nummeret som stod oppført og endte opp hos en koselig mann med navn Stian Maroni som med glede stillet opp for et intervju,

Denne reportasjen vil jeg finne ut hva folk på gata syns om proffboksing, jeg vil også spør ut offentlige personer som har noe med dette å gjøre. Reportasjen har fokus på hodeskader, og jeg skal prøve å vinkle til at proffboksing kanskje ikke er så gale som noen tror.

Shot liste:

I ettertid fant jeg ut at nyhetsintro ikke var krav, så det tok jeg ikke med allikevel.

Introen på selve reportasjen skal være oversiktsbilder og nærbilder inne på boksetreningen til Ole.

















Tirsdag 26.11.13
Vi reiste bort til sykehuset i Stavanger, og videre bort til psykriatrien.

Der fant vi:
Nevropsykolog Stian Maroni


Vi var inne hos han i ca. 1time, der han besvarte spørsmål og forklarte utdypende ang. hjernen. I tillegg viste han og forklarte oss om hjerneskader på en plakat han hadde hengende på veggen.














Når vi kom tilbake til skolen igjen, la vi alle filene inn på pcen og leverte tilbake utstyret.


Onsdag 27.11.13
Idag har vi interjuet FRPer Atle Simonsen (kl 12) og tidligere proffbokser Ole Klemetsen (Kl 18)
Vi har også intervjuet en del tilfeldige på arkaden i Stavanger, og spurt dem hva de syns om proffboksing i Norge.



 Ole Klemetsen

Tidligere proffbokser, som nå er boksetrener ved Kampsportinstituttet i Stavanger, Gausel/jåttåvågen.


Atle Simonsen  

Norsk politiker (FRP) siden 2007.
Har selv drevet med boksing, og står for at proffboksing skal bli lovligt.
Ønsker også å fjerne knockout-loven.

Folk på gata

Her  er noen av de vi intervjuet på gata. De fleste vi har intervjuene fåregår på arkaden i Stavanger.

Vi prøvde å variere hvem vi spurte, men fikk desverre ikke spurt noen små barn eller ungdommer.
(Kan ha noe med at alle skoleelever var på skolen på dette tidspunktet)






Fredag 29.11.13
Idag har jeg opnet alle filmfilene i Adobe Premiere CS6, og redigert sammen det jeg ønsket å ha med i min reportasje.



Jeg hadde noen timer med opptak, og etter grovklippingen ble det ca 10 minutt.
Reportasjen skulle ikke vare lengre en 2 minutter, men det ble desverre 3,13 sekund for mye. (Noe jeg håper læreren kan overse)



Redigeringen ble ikke helt sånn som planlagt i shotlisten, men det må en som oftes rekne med. Shotlisten hjalp meg allikevel å få bedre oversikt over klippene både under opptak og under redigering.


Mandag 02.12.13 og Tirsdag 02.12.13
Disse dagene har jeg brukt på finpussing av filmen. Jeg har fått hjelp og tips av lærerene og prøvd å oppfylle deres ønsker til en viss grad.

Jeg har klippet bort noen klipp, og lagt inn noen nye. Og nå varer filmen i 02:08 minutter.


 Vi har også spillt inn reporter stemmen til Julianne Fredriksen i lydstudio/redigeringsrommet.

Tilslutt fikk jeg endelig levert inn dette ferdigproduktet!







Refleksjon

Vi intervjuet 3 personer som har noe med boksing å gjøre. De har alle noe med boksing å gjøre på forskjellige måter. Ole Klemetsen har vert verdensmester i proffboksing fra 1992 til 2000. Nå jobber han som boksetrener i Stavanger. Ole er en svær troverdig kilde. Han vet hva han snakker om, og har mange års erfaring innen boksing. Atle Simonsen som er politiker i FRP, har sterke meninger om proffboksing. Siden han er politiker vet han garatnter hva andre parti mener angående proffboksing, og har diskutert mye frem og tilbake med dem. Atle sier ikke så mye fakta om proffboksing, men han kommer med veldig gode argument. Stian Maroni derrimot, har veldig mye fakta. Som nevropsykolog jobber en kun med hjernen og dens struktur og fiksjon.
Stikkord for alle disse kildene er erfaring, argument og fakta.
Jeg vil kategorisere kildene vår som gode og troverdige kilder.

Nyhetskriteriene - KVISA

K = Konflikt
Konflikten med proffboksing er det at alle har forskjellige og sterke meninger om det. Og noen har ikke mening om det i det hele. Mange syns det er kult, og mange andre syns det er grusomt. Skal det være ulovligt hvis halvparten av norge vil, og halvparten ikke?

V = Vesentlig
Det finnes mange som brenner for denne sporten i Norge. Vi vil derfor få lagt frem sannheten og dette faktiskt er mer skadelig en andre sporter som er lovlige.

I = Idendifikasjon
Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i dette. Enten om leseren er en bokser som vil få start på karrieren, eller om leseren er en av de som sier nei til boksing.

S = Sensasjon
Det har ver mye snakk om porffboksing skal bli lovlig i Norge, men jeg har aldri sett en nyhetsreportasje der de sjekker opp skadene med en som kan mye om skader.

A = Akutelt
Denne saken er ganske aktuell nå med den nye regjeringen. Forhåpentligvis kommer Høyre og FRP til å få proffboksing lovlig nå selv om mange andre parti er strengt i mot det.


I begynnelsen av reportasjen er det mange som sier nei til boksing. Der sitter kanskje seerne å kjenner seg igjen med at de også er imot proffboksing. Senere sier de på gaten hvorfor de sier nei til proffboksing, og seerne nikker og er enige. Så kommer flere fagfolk med mye gode fakta og argument som kanskje får folk til å tenke litt. Til slutt har jeg klippet inn noen som snakker godt om proffboksing, og da håper jeg at jeg har fått med meg seerne gjennom turen og at de også avslutter med å være positive til proffboksing. Vi har også filmet litt inne på boksetreningen slik at folk som ikke har så stor peiling skal få se at det egentlig bare er trening.

De som sier nei til proffboksing i reportasjen er negative og har ingenting godt og si om det. Mens de som er for proffboksing sier at der kan forstå de som sier nei til det osv. For eksempel når Ole sier at han kan forstå folk er i mot proffboksing, men at en må velge det selv. Han har forståelse men han har allikevel sin egen mening. På denne måten fremstår de som sier nei på en netagiv måte, men de som sier ja fremstår som positive. Andre virkemidler som er brukt for å fremme budskapet er fagfolkene vi har intervjuet.

Kildekritiske problem som kan oppstå hos en nyhetsreporter kan for eksempelt være hvis informansjonen er for gammel. Hvis en leser på for gamle kilder kan fakta ha blitt endret i forhold til nåtiden. Jeg kunne ha lest på en gammel kilde hvor mange ganger Ole har vunnet en kamp, men nå kan det jo være at han har vunnet flere kamper etter at den kilden ble skrevet.
Et annet problem kan være det å ikke si for mye uinteressant. Reportasjen skal være kort, så det er viktig å kun ha med det viktigste så den ikke blir langtrukken. Blir den for kjedelig er et ikke mange som gidder se den ferdig engang.

Jeg er litt usikker på hvordan kildebruken min kunne blitt forbedret ettersom jeg ikke brukte så mange kilder. Eneste kildene jeg brukte var de 3 personene som jeg intervjuet.  Jeg kunne jo sjekket om det jeg fant en med høyere utdanning en Stian Maroni, og så kanskje intervjuet en som hadde fått hodeskader.
Jeg leste en del om proffboksing på internett før jeg begynte intervjuingen, og jeg sjekket alltid flere kilder og årstall før jeg bestemte meg for hva som var mest troverdig.













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar